PLAN DNIA
Nasze przedszkole jest otwarte od poniedziałku do piątku w godzinach 6.30-17.00 (lipiec-sierpień – 6.30-16.15)
Dokładamy wszelkich starań, aby plan dnia był dostosowany do potrzeb rozwojowych dzieci, pory roku, a także pogody.
6.30 – 8.15 | Schodzenie się dzieci, zabawy indywidualne i grupowe w kącikach zainteresowań. Rozmowy okolicznościowe i zaplanowane. |
8.15 – 8.30 | Ćwiczenia poranne lub zabawa grupowa. Czynności porządkowo-gospodarcze. Doskonalenie czynności samoobsługowych. |
8.30 – 9.00 | Śniadanie – samodzielne nakładanie posiłku. |
9.00 – 9.30 | Zajęcia edukacyjne organizowane przez nauczyciela wyzwalające aktywność dzieci w różnych sferach rozwoju. |
9.30 – 11.00 | Pobyt na świeżym powietrzu, spacery, zabawa ruchowa w ogrodzie zabaw. Gry i zabawy organizowane oraz inspirowane przez dzieci. Czas pracy własnej na materiale Montessori. |
11.10 – 11.15 | Czynności samoobsługowe. |
11.30 – 12.00 | Obiad – samodzielne nakładanie posiłku, pełnienie funkcji dyżurnego. |
12.00 – 13.45 | Czas na poobiedni odpoczynek. Słuchanie bajek literackich i muzycznych. Dla dzieci potrzebujących snu – drzemka. Zajęcia twórcze, praca zespołowa i praca własna na materiale Montessori. Spacer lub pobyt na placu zabaw. |
13.45 – 14.00 | Czynności samoobsługowe, porządkowo-gospodarcze i higieniczne. |
14.00 – 14.30 | Podwieczorek – samodzielne nakładanie posiłku. |
14.30 – 17.00/16.30 | Zabawy zorganizowane lub dowolne. Zabawy wynikające z zainteresowań dzieci, kontakty indywidualne. Odbieranie dzieci przez osoby do tego upoważnione. |
Nasze przedszkole posiada własną kuchnię. Posiłki są przygotowywane ze świeżych i zdrowych produktów. Uwzględniamy diety dzieci. Staramy się, aby posiłki były pełnowartościowe, urozmaicone i atrakcyjne dla dzieci. Nie wydzielamy porcji, w razie potrzeby i chęci dzieci otrzymują tzw. dokładki. Śniadanie, obiad i podwieczorek to czas, kiedy dzieci mogą samodzielnie zrobić kanapkę, nalać herbatę i wodę, wlać sobie zupkę, posprzątać po sobie. Jeśli potrzebują wsparcia – otrzymują je. To czas doskonalenia czynności samoobsługowych, ćwiczenie kulturalnego zachowania przy stole, komunikacji oraz nawiązywania relacji społecznych.